Fotograf Annemaj Sporrong - Smögen-

Hej Tjejer.


Så kul att ni ska följa med på årets Norgeresa!  

Hoppas ni känner er sugna på att åka.
Jag har här satt ihop några kartor på rutten samt lite bilder på de ställen där vi kommer stanna en natt. Info om packning finns också.

Vi kommer åka runt Jotunheimens nationalpark. Både i parken och även i utkanten av den. I Jotunheimen finns många klassiska vandringsplatser så som Besseggen, Svartedalspiggen, Fannaråken, Eidsbugarden, Galdhöpiggen, Learvassbu, Sognedalsvegen, Krossbu, Skogadalsbön osv. Ottadalen som vi kommer åka in i är klassad som en av norges 7 finaste vägar. Även Sognefjellsvegen är med på den listan.

Nordal touristcenter i LOM

Turtagrö

Tyinholmen

I stora drag är upplägget följande.


1. Bilresan dag ett går till LOM. Vi kommer åka förbi Fagernäs och Beitostölen och klassiska ställen som Besseggen tex. I Lom sover vi i en stuga på Nordal Touristcenter

Ett tag efter vi har kommit fram har vi förhoppningsvis fotografering vid en fors. ca kl 19

2. Dag två åker vi sen vidare över Sognefjellet mot Turtagrö.  Vi åker uppe på fjället och det kan bli lite kyligt. Övernattning sker sedan i anexet till Turtagrö fjällhotell. 


3. Dag tre tar vi oss vidare över fjället till Årdal. Årdal ligger längst inne i Sognefjorden. Här gör vi en dagsvandring till Vettisfossen. Norra europas högsta fria vattenfall. Vandringen tar större delen av dagen. På kvällen åker vi vidare till  Sjön Tyin och bor i en stuga där.. uppe på fjället. 


4. Avresedagen. Fotografering vid Tyin på fm.…sen börjar resan hem.


Längre ner kan ni läsa lite mer ingående om de olika dagarna. 

Jag tänker att vi åker från Uddevalla  vid 9 tiden senast.. Hur ser det ut med transport för er. Hur tar ni er över till denna sidan Sverige. Ett alternativ är att jag även kan plocka upp er i Oslo runt kl 11.15.  Det är bra om vi inte kommer för sent till Lom då jag planerar in en fotografering med modeller där på kvällen.  


Jag tänker att vi kanske gör två fotograferingar. Är detta något ni är intresserade av? Eller vill ni hellre bara vara i naturen och uppleva den. Min plan är att få in några Fotograferingar då det är så fina miljöer i Norge men är det så att ni hellre vill göra annat kan jag såklart ta bort den delen. Samtidigt kan det vara kul att få bilder på sig själv också in action och det blir så fina bilder i dessa miljöer.


So here we go!
Avresa senast kl  9. Vi kommer alltså att åka E6an från Uddevalla mot Oslo och vidare upp på väg E16 som går mot Bergen. Vi stannar och äter på ett värdshus längst vägen. Var och en betalar den måltiden själva. I Fagernäs svänger vi av och kör över fjället förbi Beitostölen och sen Besseggen vidare till Ottadalen och Sen LOM. Första natten stannar vi och bor i en hytta i LOM på Nordal Touristcenter. Det är ett väldigt enkelt boende men ligger bra placerat för vår resa särskilt med tanke på att vi Fotar på kvällen

Efter natten i Lom åker vi vidare upp mot Sognefjellet på den kända sognefjällsvägen, norra europas högsta bergsmassiv.. här finns fantastiska vyer, där vi kan se glaciärer, bergstoppar och vattenfall. Här tänkte jag att vi kanske kan fota varandra om vi vill... Det blir lite svårt att få modeller ända upp på fjället. Men det är så vackra miljöer så man vill gärna ta kort.  Denna dag åker vi hela vägen till Turtagrö  där vi sedan sover i tvåbäddsrum i Anexet till hotellet. Hotellet är mer som en fjällgård. Inte som ett hotell i stan.  Under dagen gör vi många stopp på olika ställen. Lunchen lagar vi på stormkök. Kvällsmaten äter vi på hotellet. 

Efter natten i Turtagrö äter vi frukost på hotellet innan vi  åker vidare över fjället ner till Årdal som ligger vid Årdalsfjorden. (Vilket är en del av Sognefjorden) Denna dag gör vi en dagsvandring till Norra Europas högsta fritt fallande vattenfall. (ca 250m) Vattenfallet heter Vettisfossen. Vi kommer vandra i Utladalen. Vi tar med mat på vandringen, troligen frystorkat. Enklare ryggsäck behövs till fika och termos och extra kläder... så ta gärna med en liten lätt ryggsäck för dagsvandring. För den modige finns det möjlighet att bada på vägen då vi vandrar bredvid en fors. (Jag har hittat en fin liten lagun i forsen med stilla vatten där man kan doppa sig) Vandringen sker i vacker miljö. Vi går ganska mycket uppför på vägen dit. Dock mestadels på en bra väg. Tänk på att ha bra skor. Gärna skor som tål vatten och går upp över vristen. Vissa partier på slutet kan vara leriga beroende på väder.. Sista biten är lite tuffare då det är mycket skravelsten och en del höjdskillnad.. men detta är bara på ett litet parti.  Det är väl värt mödan. Innan denna del så finns möjlighet att stanna på gården Vetti där de har ett litet cafe. (hoppas på att de har öppet) Vi har också med fika.

 

Sen efter vi har vandrat tar vi bilen vidare på kvällen upp på ett annat fjäll där vi ska bo i en liten stuga uppe vid sjön Tyin (Tyinholmen). Dagen efter åker vi hem igen... fast via en liten vacker väg via Hemsedal och Gol och vidare till Oslo..  Innan avfärd blir det troligen en fotografering med modeller vid den vackra sjön Tyin. Jag räknar med att vi är i Oslo runt kl 18 och i uddevalla runt kl 20.30 

Mat.


Vi lagar egen mat på stormkök och jag köper in maten  innan resan. Det är ganska dyrt med mat i Norge så jag köper det mesta i Sverige. Vi har en kylväska så jag försöker köpa så lite kylvaror som möjligt. Självklart åker vi förbi några mataffärer vi kan handla på också om något saknas.
På resan upp  tänker jag att vi stannar på vägen och äter vid Valdresporten. Här köper var och en det ni vill ha. Det är som en vägkrog. Maten ligger på ca 150-200 norska kr beroende på vad man vill äta. 


Jag tänker macka och ev ägg till frukost,kaffe/the.

Vill någon ha fil/gröt? Annan mat till lunch och kvällsmat skulle kunna vara... 


Gulash soppa

Thai el indisk kykling med ris.

Korv/köttbullar och stuvade makaroner

Omelett nån kväll med italiensk korv

Färsk pasta med skinka

Frystorkad mat till vandringen.


Å så får jag se lite mer vad jag hittar på.

Jag kommer ha med smör, ägg, mjölk och ost, kaviar… å bröd mm. Lite frukt och grönsaker, kaffe, te, fika mm


Dag två äter vi kvällsmat på hotellet och även frukosten dag 3.

Packning


Ta gärna med Kamera

Jag tänkte vi kunde fota varandra uppe vid vettisfossen. Ta gärna med ett plagg du vill bli fotad i om du vill. 

 

Ta gärna med Vattenflaska,

Snacks/nötter el dyl om ni vill ha något särskilt med er att tugga på. 

 

Lägg regnkläder i en egen separat påse. Denna har vi lätt tillgänglig inne i bilen ifall det börjar regna. Det är vanligt att det regnar emellanåt-

 

Extra liten vanlig Ryggsäck-gärna med en påse att dra över ifall det regnar när vi går till forsen. Ta gärna med sittunderlägg

 

Hyigenartiklar och handduk.
Ta gärna med öronproppar. Jag snarkar. =)

 

Lakan och kuddfodral


Vill ni ta ett dopp i forsen på vandringen så kan ni ta med ett par extra trosor. Desto mer blöta kläder desto mer vikt att släpa på i ryggan. (Självklart får ni ta med badkläder om ni vill)

Jag tar med kylväska till maten.
Jag tar med termosar
Jag tar med stormkök
Jag tar med mat och allt annat som kan behövas som kryddor, matlagningsbestick, skärbräda kniv kåsor, tallrikar osv


*Underkläder 

*Nåt att sova i

*Tjocka strumpor/gärna yllestrumpa

 

*Ett par Byxor /träningsbyxor/ vandringsbyxor/ överdragsbyxor du kan vara rörlig i och som du ev kan ha underställ under.

 

*Shorts/kjol/klänning med nån t-skirt ifall det blir varmt

 

*Vanlig tunnare långärmad tröja/flanellskjorta /träningströja.. vad nu som passar dig.

 

*Varm tröja - typ stickat eller en tunn dunjacka

Regnkläder - läggs i egen påse

 

*Underställ gärna i ylle - tights är oftast för kallt.

 

*Vindtät jacka/skaljacka som inte är för varm.. bättre att ha tjocka tröjan under den om det blir kallt.

 

*Mössa, vantar, halsduk/sjal/krage

 

TÄNK LAGER PÅ LAGER.. när det kommer till kläder.

 

Ordentliga skor..gärna som funkar även i regn. Dessa behöver vi inte åka i då vi åker bil.. men ta med till då vi vandrar.

skor som går upp lite över vristen är bra för de som har lite problem med att vricka fötterna.


_____________________________

Läs mer om kläder i fjällen HÄR

Lite inspo inför resan


Fotograf på Smögen, Kungshamn specialiserad på gravidfotografering, nyföddfotografering, barnfotografering och familjefotograferingar.

Fotograferar även i Lysekil, Uddevalla, Munkedal, Hunnebostrand,strömstad och Kungshamn.

info@annemajsporrong.com  -- TEL 0707175569

www.maybemej.blogspot.com

copyright: Annemaj Sporrong Smögenfotograf