Hej Tjejer.

Nu är det inte länge kvar till årets Norgeresa!  

Hoppas ni känner er sugna på att åka.
Jag har här satt ihop några kartor på rutten samt lite bilder på de ställen där vi kommer stanna en natt. Info om packning finns också.
Jag har en del frågor som ni kan läsa nedan. Jag tänker att vi tar dem i vår messengergrupp också så kan vi diskutera dem där. 

I stora drag är upplägget följande.


1. Vi åker till Lom.. Har fotografering på kvällen där. Vi sover på det lilla stället Kvila.
Det är inget fansy men rent och billigt boende. Dusch och toa finns utanför stugan.


2. Dag två åker vi  sen vidare till Sognefjellet och Turtagrö. Den här dagen blir det en del bilåkning med många stopp. Vi åker uppe på fjället och det kan bli lite kyligt. Övernattning sker i anexet till Turtagrö fjällhotell.

Jag har bokat två små rum med två bäddar i varje.  Litet men ekonomiskt.


3. Dag tre tar vi oss vidare över fjället till Årdal. Här gör vi en dagsvandring till Vettisfossen. Vandringen tar större delen av dagen. Vi åker sen på kvällen vidare till Tyin och bor i en stuga där. Fin serpentinväg utlovas.


4. Avresedagen.  Ev fotografering vid Tyin på fm.…sen börjar resan hem.


Längre ner kan ni läsa lite mer ingående om de olika dagarna. 

Kvila Turistheim

Turtagrö

Tyinholmen

Jag tänker att vi åker från Uddevalla  vid 9 tiden.. Hur ser det ut med transport för er. Hur tar ni er över till denna sidan Sverige. Ett alternativ är att jag även kan plocka upp er i Oslo.  Det är bra om vi inte kommer för sent till Lom då jag planerar in en fotografering för oss där på kvällen.  


Jag tänker att vi kanske gör två fotograferingar. Är detta något ni är intresserade av? Eller vill ni hellre bara vara i naturen och uppleva den. Min plan är att få in några Fotograferingar då det är så fina bakgrunder i Norge men är det så att ni hellre vill göra annat kan jag såklart ta bort den delen. Dessa frågor kan vi prata om i vår messengergrupp.


So here we go!
Vi kommer alltså att åka E6an från Uddevalla mot Oslo och vidare upp förbi Lillehammer och sen Otta. I Otta svänger vi in i Ottadalen och åker den till Strax innan Lom. Första natten stannar vi och bor i Kvila Turistheim. Det är ett väldigt enkelt boende med toalett mm utanför stugan i gemensamma utrymmen.. men jag har bott där innan och det är rent och fint och det är max 20 meter till toalett. Jag har hyrt två stugor..så vi kan bo 2 i varje då stugorna är små. De som har stugorna är väldigt trevliga dessutom.

Efter natten i Lom åker vi vidare upp mot Sognefjellet.. här finns fantastiska vyer och fina vattenfall.. (om det inte är så torrt som det är nu) Här tänkte jag att vi kanske kan fota varandra om vi vill... Det blir lite svårt att få modeller ända upp på fjället. Men det är så vackra miljöer så man vill gärna ta kort.  Denna dag åker vi hela vägen till Turtagrö  där vi sedan sover. Där är Såå fint.. det går en liten fors där vid Turtagrö som man kan bada i.. Under dagen gör vi många stopp på olika ställen. Maten lagar vi på stormkök.

Efter den natten i Turtagrö åker vi sedan vidare över fjället ner till Årdal som ligger vid Årdalsfjorden. (Vilket är en del av Sognefjorden) Denna dag gör vi en dagsvandring till Norra Europas högsta fritt fallande vattenfall. (250m) Vattenfallet heter Vettisforsen. Vi tar med mat på vandringen. Enklare ryggsäck behövs till fika och termos och extra kläder. För den modige finns det möjlighet att bada på vägen då vi vandrar bredvid en fors. (Jag har hittat en fin liten lagun i forsen med stilla vatten där man kan doppa sig) Vandringen sker i vacker miljö. Delvis går den uppför men vandringen är relativt lätt. Sista biten är lite tuffare då det är mycket skravelsten och en del höjdskillnad.. men detta är bara på ett litet parti.  Det är väl värt mödan. Innan denna del så finns möjlighet att stanna på gården Vetti där de har ett litet cafe.

 

Sen efter vi har vandrat tar vi bilen vidare på kvällen upp på ett annat fjäll där vi ska bo i en liten stuga uppe vid sjön Tyin. Här finns dusch och toa och allt man behöver. Dagen efter åker vi hem igen... fast via en liten vacker väg som går hela vägen till Oslo..  Innan avfärd blir det troligen en fotografering vid den vackra sjön Tyin.

Mat.


Vi lagar egen mat på stormkök och jag köper in maten  innan resan. Det är ganska dyrt med mat i Norge så jag köper det mesta i Sverige.Vi har en kylväska så jag försöker köpa så lite kylvaror som möjligt. Självklart åker vi förbi några mataffärer vi kan handla på också om något saknas.
På resan upp och hem tänker jag att vi stannar på vägen och äter. Här köper var och en det ni vill ha.


Jag tänker macka och ev ägg till frukost,kaffe/the.

Vill någon ha gröt? Annan mat till lunch och kvällsmat skulle kunna vara... 


Gulash soppa

thai el indisk kykling med ris.

Korv/köttbullar och stuvade makaroner

Omelett nån kväll med italiensk korv

Nudlar med macka

Frystorkad mat nån dag.. ev till vandringen.


Å så får jag se lite mer vad jag hittar på.

Är det något ni inte äter.. eller är allergiska mot?

Jag kommer ha med smör, mjölk och ost, kaviar,  grönsaker… å bröd mm.


Dag tre äter vi frukost på Hotellet i Turtagrö.

Om vi vill kan man boka kvällsmat på hotellet. Vi gjorde det på förra resan men då regnade det. Fast det är lite lyxigt att äta där. Maten är enkel men god och man äter med många andra i en restaurang. Tro det kostar kanske 300 kr per person. Vill vi hellre laga egen mat ute gör vi det.

Packning


Ni tar med kläder, och sovsaker som lakan och saker som borste/schampoo, smink osv till er själva. Vattenflaska

Snacks/nötter el dyl om ni vill ha något särskilt med er att tugga på.Ta gärna med Kamera

Ev nån snygg klänning.. kläder till er själva som vi kan ha om vi fotar varandra uppe vid.Packa gärna i mjuk väska istället för hård resväska då det är lättare för mig att packa i bilen.


Lägg regnkläder i en egen påse. Denna har vi lätt tillgängligt inne i bilen ifall det börjar regna.


Extra liten Ryggsäck-gärna med en påse att dra över ifall det regnar när vi går till forsen.


Jag tar med kylväska till maten.

Jag tar med termosar

Jag tar med stormkök

Jag tar med mat och allt annat som kan behövas som Matlåda med kåsa och bestick till alla.

*Trosor

*Strumpor

*Nåt att sova i

*Tjocka strumpor/gärna yllestrumpa

*Ett par Byxor /träningsbyxor/överdragsbyxor du kan vara rörlig i och som du ev kan ha underställ under.


*Shorts/kjol/klänning med nån top ifall det blir varmt


*Vanlig tunnare långärmad tröja/skjorta /träningströja.. vad nu som passar dig.


*Varm tröja - typ stickat eller tunn dunjacka

Regnkläder - läggs i egen påse


*Underställ gärna i ylle - tights är oftast för kallt.


*Vindtät jacka/skaljacka som inte är för varm.. bättre att ha tjocka tröjan under den om det blir kallt.


*Mössa, vantar


Ordentliga skor..gärna som funkar även i regn. Dessa behöver vi inte åka i då vi åker bil.. men ta med till då vi vandrar.

skor som går upp lite över vristen är bra för de som har lite problem med att vricka fötterna.


_____________________________

Läs mer om kläder i fjällen HÄR

Lite inspo inför resan


Fotograf på Smögen, Kungshamn specialiserad på gravidfotografering, nyföddfotografering, barnfotografering och familjefotograferingar.

Fotograferar även i Lysekil, Uddevalla, Munkedal, Hunnebostrand,strömstad och Kungshamn.

info@annemajsporrong.com  -- TEL 0707175569

www.maybemej.blogspot.com

copyright: Annemaj Sporrong Smögenfotograf